آبیاری انواع محصولات کشاورزی و گل و گیاه یکی از مهمترین بخشهای کشاورزی و پرورش انواع گلها است. تمام گیاهان موجود روی زمین برای رشد به آب نیاز دارند و چنانچه آب کافی در زمان معین به آنها نرسد، پژمرده شده و از بین میروند. برای رفع مشکلات آبیاری انواع گیاهان، ابزاری به نام تایمر آبیاری تولید و استفاده میشوند. برای آشنایی با نحوه عملکرد این نوع تایمرهای آبیاری در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
هر یک از محصولات کشاورزی و گیاهان برای رشد به میزان مشخصی از آب نیاز دارند. به عبارتی دیگر برخی از گیاهان به آب بیشتری نیاز داشته و در مقابل برخی از آنها به آب کمتری نیاز دارند؛ بنابراین میزان آبرسانی به هر گیاه با دیگری متفاوت است. روشهای مختلفی برای آبیاری انواع مختلف گیاهان و گلها استفاده میشود.
آبیاری سطحی، آبیاری تحت فشار، آبیاری بارانی، آبیاری قطرهای، آبیاری اسپری، آبیاری بابلر و آبیاری زیر سطحی از جمله مهمترین و اصلیترین انواع آبیاریها هستند.
هر یک از روشهای ذکر شده برای گیاهان مختلف و شرایط آب و هوایی مختلفی، مناسب هستند. به عبارت دیگر برای تعیین نوع آبیاری مورد استفاده در ابتدا باید شرایط آب و هوایی و نوع خاک گیاه کشت شده در نظر گرفته شود. یکی از دغدغههایی که افراد در آبیاری با آن سروکار دارند، زمان آبیاری است. به همین دلیل نیز از ابزاری به نام تایمر آبیاری استفاده میکنند.
آبیاری انواع مختلف گیاهان باید به صورت منظم انجام شود. تحقیقات دانشمندان نشاندهنده این است که گیاهانی که به طور منظم آبیاری میشوند، رشد سریعتری دارند و از طراوت و شادابی بالایی برخوردار هستند. بهعنوانمثال چنانچه گیاهی در ساعات معین روز، نیاز به آبیاری داشته باشد، باید در همان ساعات به گیاه آبرسانی شود و اگر برنامه آبیاری آن منظم نباشد، ممکن است گیاه شادابی و طراوت خود را از دست داده و پژمرده شود. تایمر آبیاری یکی از مهمترین و حساسترین ابزارهای آبیاری است که میتوان با استفاده از آن و برنامه ریزی آن، گیاهان را در ساعات معینی آبیاری کرد. در واقع، تایمرهای آبیاری وسیلههایی هستند که عمل آبیاری گیاهان را در زمان تعیین شده توسط کاربر انجام میدهند.
یکی از مهمترین و اصلیترین ابزار موجود در تایمرهای آبیاری، کنترلر و شیر برقی است. در واقع، با استفاده از شیر برقی و کنترلر، آبیاری به صورت منظم و با برنامه انجام میشود و از ایجاد تنشهای گیاهی جلوگیری میشود. در استفاده از تایمر مختص آبیاری، برای تنظیم برنامهای منظم و دقیق برای آبیاری گیاهان، عوامل مختلفی از جمله سن درختان و گیاهان، شرایط آب و هوایی، خاک آنها و نوع گیاه در نظر گرفته میشود.
یک تایمر مخصوص آبیاری از اجزای مختلفی تشکیل میشود. قسمت ورودی آب، قسمت خروجی آب، صفحه نمایش، دکمههای عملگر و محل نصب باتری از جمله بخشهای مختلف یک تایمر آبیاری است. یکی از مهمترین اجزای تایمرهای آبیاری، صفحه نمایش آنها است. مواردی مانند مقدار باتری باقی مانده، زمان شروع آبیاری، مدت زمان آبیاری، فاصله بین دورههای آبیاری و زمان اتمام آبیاری در صفحه نمایش تایمر نشان داده میشود.
استفاده از تایمر مختص آبیاری مزایای بسیار زیادی دارد. در حالت کلی تایمرها به دو نوع تک خروجی و دو خروجی تقسیم میشوند. به عبارت دیگر میتوان برای تنظیم دو برنامه برای آبیاری دو نوع گیاه مختلف، از تایمرهای آبیاری دو خروجی استفاده کرد. نصب آسان، کنترل آسان، قابلیت برنامه ریزی، قابلیت مشاهده انواع مختلف پارامترهای مهم آبیاری، جلوگیری از هدررفت آب در آبیاری، آبرسانی به انواع گیاهان در زمانهای معین و مشخص، جلوگیری از پژمرده شدن گیاهان و افزایش رشد گیاه در مدت زمان کوتاه، از مزایای استفاده از تایمر آبیاری هستند.
با استفاده از تایمر آبیاری، نه تنها میزان آبیاری بلکه فشار و شدت آب تزریق شده به گیاهان نیز قابل تنظیم است. به همین دلیل در استفاده از انواع تایمرها باید به فشار آب ورودی به گیاهان نیز توجه کرد.
برندهای مختلف، تایمرهای آبیاری متفاوتی تولید کرده و به بازار عرضه میکنند. برخی از این نوع تایمرها، خانگی بوده و برای آبیاری گلدانها و گیاهان خانگی تعبیه شده است. اما برخی دیگر از تایمرها برای مزارع کاشت محصولات کشاورزی یا گلخانهها تولید میشوند و برای آبیاری گیاهان زیادی قابل برنامهریزی هستند. به همین دلیل نیز قبل از تهیه تایمر آبیاری، در ابتدا باید زمینه مصرفی آن مشخص گردد.